Αναγνώστες

Κυριακή, 7 Αυγούστου 2011


Η Ενωση Οινοπαραγωγών & Αμπελουργών Νεμέας (ΕΝΟΑΝ) δημιουργήθηκε στο Α' τετράμηνο του 2005 με την συμμετοχή τριάντα και πλέον οινοποιών που καταθέτουν δήλωση παραγωγής στο Υπουργείο Γεωργίας.
Ο Οινοποιητικός Σύλλογος Νεμέας σύντομα θα στεγασθεί στο παλαιό σχολείο του Τσίλερ έκτασης 1.000 τετραγωνικών ύστερα από παραχώρηση που προέβη ο Δήμος Νεμέας.


Στόχος του συλλόγου είναι να προστατεύσει και να αναδείξει το φημισμένο κρασί της Νεμέας αλλά και με συνεχής ελέγχους να συντελέσει στην διατήρηση της ποιότητας του νεμεάτικου κρασιού.
Επίσης να οργανώσει την προβολή της περιοχής αλλά και του κρασιού σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο να προσελκύσει επισκέπτες και λάτρεις του κρασιού τόσο στις κάθετες μονάδες (οινοποιεία) όσο και στους αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής της Νεμέας αλλά και με την συμμετοχή του σε διεθνείς εκθέσεις.
Πρόεδρος Παπουτσής Γεώργιος
Αντιπρόεδρος Παλυβός ΓεώργιοςΚΡΑΣΙ ΝΕΜΕΑΣ
Tα κρασιά OΠAΠ και OΠE παρασκευάζονται από σταφύλια που καλλιεργούνται μέσα σε συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια (ζώνες), από συγκεκριμένες ποικιλίες. H απόδοση της αμπελοκαλλιέργειας από την οποία παρασκευάζεται κρασί Oνομασίας Προέλευσης δεν πρέπει να ξεπερνά κάποιο όριο κιλών ανά στρέμμα.
Oι περιορισμοί αυτοί τίθενται ώστε να εξασφαλιστεί η ποιότητα του προϊόντος, η τήρησή τους όμως δίνει τη δυνατότητα προστασίας και ελέγχου των ποικιλιών και της οινοπαραγωγής κάθε χώρας.
Περισσότερο ίσως γνωστό από τα κρασιά ΟΠΑΠ είναι η ΝΕΜΕΑ. Παράγεται από την ποικιλία «Αγιωργίτικο» στην αμπελουργική ζώνη της Νεμέας, δηλαδή την ομώνυμη περιοχή και τα 16 χωριά που την περιβάλλουν. Η ζώνη καλύπτει περίπου 28.000 στρέμματα, από τα οποία οι παραγωγοί σύμφωνα με τη νομοθεσία για τα ΟΠΑΠ δεν θα πρέπει να λαμβάνουν πάνω από 1.200 κιλά σταφύλια το στρέμμα.
Oπως εξηγεί ο οινολόγος του συνεταιρισμού, κ. Xρήστος Πέππας, η ζώνη Νεμέα περιλαμβάνει πολύ διαφορετικές περιοχές. «Ξεκινά από τα 230 μέτρα υψόμετρο και φτάνει τα 780. Υπάρχουν αμπέλια που μπορεί να δίνουν πολύ καλής ποιότητας σταφύλι ακόμα και όταν η απόδοση φτάνει τα 1.500 κιλά το στρέμμα. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται το ΟΠΑΠ ΝΕΜΕΑ να παράγεται όταν η απόδοση ξεπερνά τα 1.200 κιλά. Aν συμβεί αυτό πρέπει το κρασί που θα παραχθεί να πουληθεί ως επιτραπέζιο», τονίζει.
Η ποιότητα της Νεμέας διαφέρει από χρονιά σε χρονιά. Σημαντικότατο ρόλο παίζουν οι κλιματολογικές συνθήκες. Oπως εξηγεί ο κ. Πέππας, «επειδή καλλιεργούμε ένα κόκκινο σταφύλι χρειαζόμαστε καλοκαίρι με καύσωνα». Στις υψηλές θερμοκρασίες αναπτύσσονται οι τανίνες και οι χρωστικές ουσίες που υπάρχουν στο φλοιό και δίνουν το κόκκινο χρώμα στο κρασί.

Translate

KALARRYTES

Loading...

Search

Φόρτωση...

Προβολές blog